e-Arşiv Fatura İptal Edilebilir mi?

e-Arşiv fatura uygulaması ile işletmeler faturalarını hızlıca ve pratik bir şekilde oluşturabilir, e-Arşiv, e-Fatura hatta Nihai Tüketicilere bu yöntem ile hızlı bir şekilde fatura kesebilir ve gönderim yapabilir. Bu faturaların arşivleme sorumluluğu kesen mükellefe aittir. Talep edilirse e-arşiv faturalarını kağıt (matbu fatura) çıktı olarak karşı tarafa gönderebilirler.

e-Arşiv faturalarda eğer bir yanlışlık veya herhangi bir hata oluşmuş ise bu faturalar iptal edilebilir. İptal edilmiş olan e-arşiv faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bildirilir. e-Arşiv fatura uygulamasında düzenleme yapıldıktan sonra birçok sebeple iptal edilen e-arşiv faturalarına ait bilgiler e-arşiv raporunun "Fatura İptal" kısmına yazılır ve Gib'e gönderilir. Düzenlenmiş olan e-arşiv faturaların iptalinin sağlanması için ilgili kişiye gönderilmiş olması gerekmektedir. E-arşiv faturanın iptal edildiği bilgisi alıcıya bildirilmesi ve bilgisi dahilinde olduğunun doğrulanması gönderici kişinin sorumluluğuna aittir. e-Arşiv faturada iptal edilen faturanın süresi faturanın gönderildiği andan itibaren 7 gündür. İptal edildiğinin ertesi günü akşam saatlerine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirilmelidir. 7.günü geçen durumlarda ise e-arşiv iptal edilemediğinden alıcı kişi satıcıya bir iade faturası kesmesi gerekir, iade faturası satıcıya ulaşması durumunda yeni bir fatura oluşturup alıcı kişiye gönderilebilir.

e-Arşiv faturaların nasıl iptal edildiği veya itiraz edileceği hususunda GİB'in yayınlamış oldugu e-Arşiv fatura iptal/itiraz kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. 

e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Fatura kendi içerisinde Ticari e-Fatura ve Temel e-Fatura olarak iki gruba yazılır. e-Fatura'yı iptal etmek için, hangi fatura türünün kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir. Ticari e-Fatura iptal ve Temel e-Fatura iptal işlemleri özelliklerine göre de farklılık gösterebilir. Temel e-Fatura, alıcının faturayı reddetme olasılığının olmadığı bir fatura türüdür. Temel e-Faturalar gönderici tarafından alıcıya direkt olarak ulaşabilmesi amacıyla gönderilir. Temel e-Fatura iptal süreci için de alıcının onayı gereklidir. Alıcı tarafın e-Fatura iptal talebini onaylamadığı durumlarda ise e-Fatura iptal edilemez. İptal edilmeyen e-Fatura geçerliliğini korumaya devam eder.

Ticari e-Fatura, alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarına sahip olduğu bir fatura türüdür. Ticari E-Fatura iptal işlemi için alıcı tarafa 8 günlük bir süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde E-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir.

E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından doğrudan iptal edilemezler. e-Fatura iptal işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-Faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturayı reddetmesinin ardından ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.

GİB'in yayınladığı e-Fatura İptal, İhtar/İtiraz Bildirim Kılavuzuna bu bağlantıdan ulaşabilir, iptal itiraz işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

GİB e-Arşiv Fatura