Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, şirketinizin müşteri ve tedarikçileri ile arasında geçen tüm işlemlerin toplandığı hesaptır. 

 Türk Ticaret Kanununun 87. maddesine göre cari hesap, iki kimsenin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerindeki alacaklarını ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip, bunları kalem kalem zimmet ve matlup şekline çevirerek hesabın kesilmesinden çıkacak bakiyeyi isteyebileceklerine dair bulunan sözleşmeye denilmektedir.

Sürekli ticari ilişki içinde bulunduğunuz müşterileriniz için cari hesap takibi çok  önemlidir. Cari hesap sahibi şahıs olabildiği gibi, şirket ya da kurum hesapları olabilir.

Cari hesap takibi yaparak borcunuzu ve alacaklarınızı takip edebilir, şirketiniz için gereken raporları görüntülediğiniz bilgileri inceleyerek hazırlayabilirsiniz. Düzenli ve disiplinli bir yönetim ile hangi müşterinizde ne kadar alacağınız olduğunu ve hangi tedarikçi, müşteriye ne kadar ödeme yapacağınızı takip edebilirsiniz. Geçmiş dönem bilgilerini ve aynı zamanda güncel bilgi takibi de yapabilirsiniz. Cari hesap, herhangi bir ödemede bir aksama yaşanması direkt tespit edilip kontrol altına alınabilir. Bir diğer güzel özellik ise ödemelerinizin ne zaman yapılacağının bilinmesi, firmanız ve yapacağınız diğer harcamalar için oldukça faydalıdır.

Cari Bakiye Ne Demek?

 Cari bakiye, müşteri ya da tedarikçinin borç bakiyesi veya alacak bakiyesini içerir. Borç bakiyesi, iş yaptığımız cariden alacaklı olduğumuz anlamına gelir. Alacak bakiyesi ise, iş yaptığımız cariye borçlu olduğumuzu gösterir.

Cari hesap takibi nasıl yapılır?

Günümüzde cari hesap takibi yapmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bunlardan belki de en gelenekseli ve en zorlu olanı cari defterleri tutmaktır. Cari defterleri ilerleyen süreçlerde da karmaşık bir hale geleceğinden dolayı ihtiyacınız olduğu zaman bir cari hesabını bulmanız hem zor olacaktır hem de ihtiyaç duyulan raporu çıkarmakta sorun yaşatacaktır. 

Bir diğer yol ise Excell kullanmaktan geçmektedir günümüzde en az cari hesap defteri tutan kadar excell üzerinden cari hesaplarını tutan işletmeler kurumlar vardır .Excell’ de oluşturduğunuz cariye ait bilgileri girmek zaman içinde karışık bir hale gelecektir.

Sonuç itibariyle her iki seçenekte de cari hesap takibi için zaman kaybınız ve gereksiz efor sarf etmeniz gerekecektir. Bir diğer çözüm yolu ise şirketinizde muhasebe, cari takibi yapabileceğiniz bir masaüstü programından faydalanmak olabilir. Faturaport uygulamasını kullanarak kolay bir şekilde cari hesap oluşturabilir ve bu carilerin alacak vereceklerini takip edebilirsiniz. Faturaport kullanarak hem zamandan tasarruf edersiniz hem de büyük bir  iş yükünden kurtulursunuz 


Ön Muhasebe